Članice udruge sudjelovale u tradicionalnom susretu slijepih žena Slavonije i Baranje

Članice sekcije žena Udruge slijepih Brodsko-posavske županije su u subotu 28. svibnja organizirale tradicionalni susret slijepih žena Slavonije i Baranje na kojem su sudjelovale i naše članice. Nakon uvodnog pozdrava Predsjednika udruge gdina. Zvonka Morosavljevića te Predsjednice sekcije žena udruge-domaćina Anice Štivčić, uslijedilo je predstavljanje sudionica – članica usdruga slijepih iz Virovitice, Pakraca, Vinkovaca, Našica, Osijeka i Požege. Ispred naše Udruge susretu su prisustvovale tri članice uz videću pratiteljicu i volonterku. Potom se krenulo u  obilazak crkve sv. Duha u okviru Franjevačkog samostana te Galerije Ružić koja je smještena u obnovljenom dijelu barokne Tvrđave.

Galerija Ružić i suvremenici´ na oko 1800 četvornih metara prostora predstavlja izložena djela koja je rodnom gradu Slavonskom Brodu potkraj života 1993. darovao kipar i slikar Branko Ružić te drugi suvremeni hrvatski umjetnici. Sudionice ovog susreta slijepih žena su izuzetno toplo primile djelatnice galerije koje su omogućile posjetiteljicama stručni obilazak galerije u pratnji vodiča, ali i korištenje video-audio uređaja s virtualnim vođenjem i opisom svake prostorije i umjetnine izložene u prostoru. Ovaj način vođenja prilagođenog slijepim i gluhim osobama je omogućen zahvaljujući provedbi projekta “Vidim, čujem, osjećam umjetnost” koji zajednički provode Galerija umjetnina grada Slavonski Brod kao nositelji te Grad Slavonski Brod, Dječje kazalište “Ivana Brlić Mažuranić”, Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije te Udruga slijepih Brodsko-posavske županije, a koji je sufnanciran sredstvima EU kroz Europski socijalni fond.

Zajedničko druženje uz ručak i osvježenje je nastavljeno u prostoru udruge te je dogovoreno kako će sljedeće godine organizaciju ovog tradicionalnog jednodnevnog događanja preuzeti udruga slijepih Virovitičko-podravske županije.

Prilog Slavonskobrodske televizije SBTV

Similar Posts